Indtast nyt arrangement Ret info
Sidst rettet
13/10 2022
Kalundborg Museum - en del af Museum Vestsjælland
Adelgade 23
4400 Kalundborg
Tlf: 59 43 23 53 (i åbningstiden)

Yderligere information: Hjemmeside
GPS-info: Lat 55.6808, Lon 11.0791
Åbent: Se hjemmesiden for aktueller åbningstider
Entré: Voksen 75 kr. Pensionist 65 kr. Museumsforeningens medlemmer og børn under 18 år: Gratis.

Kalundborg Museum præsenterer kulturhistorien i Nordvestsjælland og primært kalundborgområdet gennem talrige oldtidsfund og rummer desuden en korsridderudstilling og interiører fra 1700- og 1800-tallet. Museet ligger midt mellem Esbern Snares borg fra 1100-årene og den unikke femtårnede kirke. Aktuel lige nu med udstillingen carmen curlers - iscenesat


Opret Event
Carmen Curlers - særudstillingen

Carmen Curlers - særudstillingen

50 kr
Kom og se den nye særudstillingen om industri eventyret Carmen Curlers.

I 1964 åbnede Arne Bybjerg sin nu ikoniske Carmen Curlers fabrik på Hareskovvej i Kalundborg.

Før åbningen lå en lang periode med mere eller mindre heldige testforsøg og siden arbejdet med at få kundernes øjne op for produktet. I det hele taget er fortællingen om Arne Bybjerg og Carmen Curlers et stjerneeksempel på den stædige iværksætter, der endte med at sætte sit præg på en hel by.

Kalundborg Museum åbner til efteråret særudstillingen "Carmen Curlers - Iscenesat". Iscenesættelse er nemlig noget der går igen i hele Arne Bybjerg og fabrikkens virke. Fra de mange fængende reklamer og busserne, der hentede kvinder til fabrikken fra hele Vestsjælland - til skræddersyede kitler og den gyldne Rolls Royce.

I samarbejde med den internationalt anerkendte scenograf Rikke Juellund, vil Museum Vestsjælland tage de besøgende på en tids- og oplevelsesrejse i fortællingen om Arne Bybjerg og Carmen Curlers.

Udstillingen fortæller om Arne Bybjerg og den indimellem problematiske tilblivelse af den nu kendte curler. Vi dykker både ned i selve den tekniske løsning, men kigger også på den ukuelige Bybjerg, der på trods af afbrændt hår hos testmodellerne troede på produktet indtil det egentlige gennembrud.
Derfra besøger vi fabrikken og nogle af de mange mennesker, der har arbejdet her - fra den stærke fagforeningskvinde og kvinderne ved maskinerne og dekoratøren, der skabte det banebrydende kassedesign og logo. Det logo og den markedsføring, der med ét var med til at sætte Carmen Curlers på verdenskortet og som noget nyt fokuserede på den drøm, der blev solgt, i stedet for selve produktet.

Tiden var klar til Carmen Curlers og derfor vil de besøgende heller ikke være i tvivl om, at de i udstillingen er taget tilbage til 1960'erne og 70'erne.
Læs mere
Kalundborg Museum

Kalundborg Museum

Voksen: 50 kr, Pensionist: 40 kr, Studerende: 40 kr, Børn u/ 18 år: 0 kr
Køb/bestil billet
Besøg museet i Kalundborgs middelalderlige Højby, midt mellem den enestående femtårnede Vor Frue Kirke, ledingsflådens Hærvig og Esbern Snares borgruiner.

Kalundborg Museum har særligt fokus på middelalderen i Kalundborg. Selve museet ligger i Lindegården, som er en attraktion i sig selv - den tidligere adelsgård er nemlig blandt Danmarks bedst bevarede bygårde fra renæssancen og nyere tid. Lindegården er bygget på resterne af Kong Valdemar Atterdags bymur fra middelalderen.

Kalundborg er en af Europas meget få byer med to borge fra middelalderen: Vestborgen og Østborgen/Kalundborg Slot. Slottet husede rigsarkivet fra ca. 1380 til 1582. Dengang byen var Danmarks administrative hovedstad.

Museet er et godt udgangspunkt for en gåtur i Højbyen - landets bedst bevarede bymiljø fra middelalderen på 90 hektar, som tæller både Vestborgen og Vor Frue Kirke, der med sine fem tårne er Skandinaviens mest unikke bidrag til europæisk kirkearkitektur.

Det kan I opleve
På Kalundborg Museum kan I blandt andet se, hvordan Kalundborg så ud i middelalderen i modelbyen, få et indtryk af Højbyen og gå en runde i Danmarks eneste kulturbotaniske have med lægeurter, der udelukkende er indsamlet i byen og har overlevet her siden middelalderen.
I haven står Danmarks næstældste morbærtræ fra ca. 1750 og ligner en kæmpe bonsai.

Se udstillinger om korstog, bombeflyet Mad Money II og Korsriddertapetet - vævet af lokale vævere. I oldtidsudstillingen viser vi genstande fra stenalderen og vikingetidens stormandssæde ved Tissø. Museet huser også skiftende særudstillinger om Kalundborg op igennem historien.

Vi har en velassorteret museumsbutik med lækkert håndværk, gaveartikler og brugskunst. Her sælger vi også drikkevarer. Parkering er gratis, og I er velkomne til at spise medbragt mad ved bordene i museumshaven eller på gårdspladsen.
Gratis
Hjælp nisserne på Kalundborg Museum

Hjælp nisserne på Kalundborg Museum

Gratis når entré er betalt
Hjælp nisserne er en sjov findeleg velegnet til børn mellem 3 - 6 år. Den 16. november flytter nisserne ind på Museum Vestsjælland. Hvert museum har sin egen nisse.

Hjælp nisserne er en sjov findeleg velegnet til børn mellem 3-7 år. Den 16. november flytter nisserne ind på Museum Vestsjælland. Hvert museum har sin egen nisse.

Nisserne på Kalundborg Museum er de sødeste hjælpenisser. De hjælper børn med at komme i julestemning.

Desværre er hjælpenissen meget glemsom og kan ikke huske koden til sin skattekiste. Det er noget værre noget, for i skattekisten har nissen gemt de lækreste chokoladeguldmønter.

Heldigvis har nissen opfundet et smart system, så han altid kan genskabe koden til sin skattekiste.

Men hjælp, hjælp kalder alle børn! Den glemsomme nisse har igen glemt, hvor han har lagt de ting, der skal hjælpe ham med at genskabe koden!

Den søde hjælpenissen deler gerne sine chokolademønter med alle børn, der hjælper ham med at finde tingene på museet, så han kan åbne skattekisten.

Findelegen "Hjælp Nissen" er gratis, når entrebilletten er betalt. Voksne betaler almindelig entre, børn under 18 år har gratis adgang.
Gratis
Juleklip - som i gamle dage

Juleklip - som i gamle dage

Gratis når entré er betalt
Kom i julestemning på Kalundborg Museum. Nyd juleudsmykningen og lav selv julepynt som i gamle dage, da bedste -og oldeforældrene var unge.

Kom i julestemning på Kalundborg Museum. Nyd juleudsmykningen og lav selv julepynt som i gamle dage, da bedste -og oldeforældrene var unge.

Det store juletræ i museumsgården byder velkommen til.

Inden for har der sneget sig lidt julepynt ind i den lille stue i husmandsstedet i udstillingen "carmen curlers - iscenesat". Her er tidssvarende

adventskrans, kravlenisser og nisselandskab. Selv en autentisk pakkekalender fra et "gør det selv" projekt fra 70'erne er der blevet plads til med gavepapir i 50 års gammelt design.

I museets hyggelige julestue ligger papir og sakse til at lave julepynt med. Flet et julehjerte, lav en musetrappe, fold en stjerne eller noget helt andet. Der er manualer og skabeloner til det forskellige pynt. Tag gerne eget pynt med hjem.

Museumsbutikken har et flot udvalg af kalendergaver, julegaver og værtindegaver og sælger sodavand og varme drikke.

Juleklip er åben fra den 30. november til den 22. december i museets almindelige åbningstid.

Det er gratis at klippe julepynt, når entrebilletten er betalt.
Foredrag om Vikingetidsudgravning ved Svinninge

Foredrag om Vikingetidsudgravning ved Svinninge

Ikke medlem af Kalundborg Museumsforening = 50 kr
Arkæolog Lizette Salge fra Museum Vestsjælland fortæller om en usædvanlig udgravning af en vikingegrav ved Svinninge og de finurlige fund, hun har afdækket. I dag forekommer det sjældent, at der er mulighed for at undersøge grave fra vikingetiden og grav.
Foredrag med Lizette Salge

Foredrag med Lizette Salge

Arkæolog ved MuseumVestsjælland, Lizette Salge vilfortælle om udgravningerne af hele46 jordfæstede grave fravikingetiden. Gratis for medlemmer.
Fortælle-foredrag - Da dyrene blev dømt

Fortælle-foredrag - Da dyrene blev dømt

Foredrag incl. kaffe og kage: 90 kr
Køb/bestil billet
Da dyrene blev dømt! Et fortælle-foredrag om retssager mod dyr i perioden 1250-1850 og logikken bag dommene ved Ragnhild Clod Pedersen. Rotter, mus og mosegrise terroriserede markerne ved landsbyen Als og gnaskede løs af afgrøderne.

Folk var fortvivlede. Nu var dyrene blevet indkaldt for retten. Om otte dage, altså den 19. august, 1711, skulle de møde op ved bystævnet, høre anklagen og forsvare sig. Derefter ville dommen blive givet.

Inspirationen kom fra Midteuropa, hvor der i flere hundrede år jævnligt blev ført retssager mod dyr. Grise blev anklaget for mord og hængt i galger. Skadedyr fik en forsvarsadvokat og blev truet med bandlysning - altså at blive smidt ud af kirken.

I Danmark kunne man indkalde dyrene ved at læse stævningen højt fra gårdene eller lægge små papirer med den ned i rottehullerne.

I dette fortælle-foredrag dykker vi ned i, hvad logikken bag retssagerne var. For at forstå dem må man sætte sig ind i en anden tids juridiske logik, teologiske verdensbillede og mentale forhold til dyr.

Ragnhild Clod Pedersen er uddannet historiker og optræder som historiefortæller. I foredraget kombinerer hun sin historiske viden med fortællekunst.

Det er nødvendigt at købe billet på forhånd. Kaffe/the og kage er inkluderet i billetprisen på 90 kr.