Indtast nyt arrangement Ret info
Sidst rettet
13/10 2022
Kalundborg Museum - en del af Museum Vestsjælland
Adelgade 23
4400 Kalundborg
Tlf: 59 43 23 53 (i åbningstiden)

Yderligere information: Hjemmeside
GPS-info: Lat 55.6808, Lon 11.0791
Åbent: Se hjemmesiden for aktueller åbningstider
Entré: Voksen 75 kr. Pensionist 65 kr. Museumsforeningens medlemmer og børn under 18 år: Gratis.

Kalundborg Museum præsenterer kulturhistorien i Nordvestsjælland og primært kalundborgområdet gennem talrige oldtidsfund og rummer desuden en korsridderudstilling og interiører fra 1700- og 1800-tallet. Museet ligger midt mellem Esbern Snares borg fra 1100-årene og den unikke femtårnede kirke. Aktuel lige nu med udstillingen carmen curlers - iscenesat


Opret Event
Carmen Curlers - særudstillingen

Carmen Curlers - særudstillingen

50 kr
Kom og se den nye særudstillingen om industri eventyret Carmen Curlers.

I 1964 åbnede Arne Bybjerg sin nu ikoniske Carmen Curlers fabrik på Hareskovvej i Kalundborg.

Før åbningen lå en lang periode med mere eller mindre heldige testforsøg og siden arbejdet med at få kundernes øjne op for produktet. I det hele taget er fortællingen om Arne Bybjerg og Carmen Curlers et stjerneeksempel på den stædige iværksætter, der endte med at sætte sit præg på en hel by.

Kalundborg Museum åbner til efteråret særudstillingen "Carmen Curlers - Iscenesat". Iscenesættelse er nemlig noget der går igen i hele Arne Bybjerg og fabrikkens virke. Fra de mange fængende reklamer og busserne, der hentede kvinder til fabrikken fra hele Vestsjælland - til skræddersyede kitler og den gyldne Rolls Royce.

I samarbejde med den internationalt anerkendte scenograf Rikke Juellund, vil Museum Vestsjælland tage de besøgende på en tids- og oplevelsesrejse i fortællingen om Arne Bybjerg og Carmen Curlers.

Udstillingen fortæller om Arne Bybjerg og den indimellem problematiske tilblivelse af den nu kendte curler. Vi dykker både ned i selve den tekniske løsning, men kigger også på den ukuelige Bybjerg, der på trods af afbrændt hår hos testmodellerne troede på produktet indtil det egentlige gennembrud.
Derfra besøger vi fabrikken og nogle af de mange mennesker, der har arbejdet her - fra den stærke fagforeningskvinde og kvinderne ved maskinerne og dekoratøren, der skabte det banebrydende kassedesign og logo. Det logo og den markedsføring, der med ét var med til at sætte Carmen Curlers på verdenskortet og som noget nyt fokuserede på den drøm, der blev solgt, i stedet for selve produktet.

Tiden var klar til Carmen Curlers og derfor vil de besøgende heller ikke være i tvivl om, at de i udstillingen er taget tilbage til 1960'erne og 70'erne.
Læs mere
Videnssalon - Hjortetaksøksen fra Næsby

Videnssalon - Hjortetaksøksen fra Næsby

Ikke medlem af en MVE museumsforening: 135 kr, Ikke medlem af en MVE museumsforening: 95 kr
Køb/bestil billet
Videnssalon om hjortetaksøkse fra Næsby ved forsker Lasse Sørensen. Foredraget er en del af Videnssaloner om Våben i Vestsjælland.

I 2024 blev der indleveret en sjælden hjortetaksøkse på Vestsjælland. Øksen stammer fra jægerstenalder og er ca. 7000 år gammel. Den er smukt dekoreret med et særegent motiv, der kan tolkes som særlige relationer til dyreriget, en dødekult med begravelser i træer og territoriale konflikter om de bedste jagt- og fiskepladser. Lasse Sørensen er førende forsker i netop stenalderens genstande og samfund og vil udfolde fortolkninger og fortællinger om øksen og dens betydning, anvendelse og samtid.

Det er nødvendigt at købe billet på forhånd.

Pris:
ikke medlem af en MVE museumsforening: 135 kr.
medlem af en MVE museumsforening: 95 kr.
ved køb af flere end 2 foredrag: 95 kr.

Kaffe og kage er inkluderet i billetprisen.

Videnssaloner 2025

Museum Vestsjælland præsenterer en række på 9 forskellige videnssaloner, der forholder sig til spørgsmål om våbenmagt, kamp, konflikt, forsvar, modstand og flugt fra forskellige sider, tider og steder. Kom med rundt i kampen og modstandens forskellige dunkle og fascinerende hjørner fra fortid til nutid, og bliv klogere på stenalderens hjortetaksøkser, jernalderens våbenfund, vikingetidens våbengrave, Trelleborgs funktion og middelalderens forsvarsværker. Hør om modstandskamp under 2. Verdenskrig og om, hvordan det er at flygte, og hvorfor man vælger at gå i krig.

Vi har inviteret forskellige eksperter, der deler ud af deres viden og i dialog med museumsinspektør Trine Borake undersøger forskellige afkroge af krig og konflikt. Salonerne skal gøre os klogere på denne dystre, men uundgåelige problematik, der desværre er aktuel både i fortid, i nutid og sikkert også i fremtiden.

De 9 saloner bidrager samlet med en indsigt i spændende steder, fortællinger og genstande, der knytter sig til krig og konflikt, forsvar og modstand med udgangspunkt i Vestsjælland.

Trine Borake giver en kort introduktion efterfulgt af et oplæg fra vores gæst, og vi slutter med en samtale med spørgsmål og diskussion.

Salonerne er arrangeret i forbindelse med forskningsprojektet Våben i Vestsjælland. Projektet er ledet af museumsinspektør, ph.d. og arkæolog Trine Louise Borake i samarbejde med Mads Dengsø Jessen, seniorforsker Nationalmuseet. Projektet har fået støtte fra Augustinus Fonden, Beckett Fonden, Knud Højgårds Fond, Åge og Louis Hansens Fond og Kulturministeriet.
Byvandring i den vintermørke by - for hele familien

Byvandring i den vintermørke by - for hele familien

Familiebyvandring i det vintermørke Kalundborg med historier om det usynlige og byens skyggesider dengang og nu. Medbring lommelygte og masser af mod. Gå med på opdagelse i Kalundborg, når solen er gået ned.

Vi besøger nogle af Danmarks mørkeste kældre og lofter. Hør om nogle af de steder i byen, hvor der godt kan være lidt uhyggeligt, og hvor der måske engang har været både spøgelser og trolde på besøg

Byvandringen varer ca. 1,5 time. Den er ikke velegnet for gangbesværede.

Mødested: P- plads, Kalundborg Museum.
Det er nødvendigt at købe billet på forhånd.
Fortælle-foredrag - Da dyrene blev dømt

Fortælle-foredrag - Da dyrene blev dømt

Foredrag incl. kaffe og kage: 90 kr
Køb/bestil billet
Da dyrene blev dømt! Et fortælle-foredrag om retssager mod dyr i perioden 1250-1850 og logikken bag dommene ved Ragnhild Clod Pedersen. Rotter, mus og mosegrise terroriserede markerne ved landsbyen Als og gnaskede løs af afgrøderne.

Folk var fortvivlede. Nu var dyrene blevet indkaldt for retten. Om otte dage, altså den 19. august, 1711, skulle de møde op ved bystævnet, høre anklagen og forsvare sig. Derefter ville dommen blive givet.

Inspirationen kom fra Midteuropa, hvor der i flere hundrede år jævnligt blev ført retssager mod dyr. Grise blev anklaget for mord og hængt i galger. Skadedyr fik en forsvarsadvokat og blev truet med bandlysning - altså at blive smidt ud af kirken.

I Danmark kunne man indkalde dyrene ved at læse stævningen højt fra gårdene eller lægge små papirer med den ned i rottehullerne.

I dette fortælle-foredrag dykker vi ned i, hvad logikken bag retssagerne var. For at forstå dem må man sætte sig ind i en anden tids juridiske logik, teologiske verdensbillede og mentale forhold til dyr.

Ragnhild Clod Pedersen er uddannet historiker og optræder som historiefortæller. I foredraget kombinerer hun sin historiske viden med fortællekunst.

Det er nødvendigt at købe billet på forhånd. Kaffe/the og kage er inkluderet i billetprisen på 90 kr.
Eskil, Hætten og Ulven - dukketeater for hele familien

Eskil, Hætten og Ulven - dukketeater for hele familien

Aktivitetsbillet - ikke inkl. entré: 30 kr
Køb/bestil billet
Forestillingen om Eskil, Hætten og Ulven handler om relationer mellem børn. Dukketeater med Dukkeriget ved Jane Hyldgaard. Dukken Eskil kan godt være lidt af en drillepind.

Det er bare ikke altid en smart ide at drille, når man gerne vil være en ridderhelt og samtidig har en ulv i hælene. Hvad sker der? Stopper Eskil med at drille?

Vi lover en lykkelig slutning.

Stykket er både skrevet og bliver fremført af Jane Hyldgaard, som selv har fremstillet sine dukker. Hun har mange års erfaring som dukkefører.

Eskil, hætten og ulven er for hele familien og især for de 3-9-årige.

Vær sikker på en plads og køb billet på forhånd. Resterende billetter er til salg i døren.

Pris: 30 kr. pr. deltager. Voksne betaler derudover almindelig entre til museet.
Gratis
Fastelavn - slå katten af tønden

Fastelavn - slå katten af tønden

Fri entré
Fastelavn på Lindegården, Kalundborg Museum, er en tradition. I den pittoreske gård kan udklædte børn i alle aldre slå katten af tønden.

Fastelavn på Lindegården, Kalundborg Museum, er en tradition. I den pittoreske gård kan udklædte børn i alle aldre slå katten af tønden.

Nu er det endnu engang tid til den traditionsrige fastelavnsfest på Lindegården. Traditionen startede for over 50 år siden. Igen i år starter det hele med fastelavnsgudstjeneste for børn og voksne i Vor Frue Kirke kl. 13.30. Efter endt gudstjeneste (kl. 14) kan alle børn slå katten af tønden på Lindegården og som altid vil der være konkurrence om den bedst udklædte, selvfølgelig med præmier.

Når vi har brugt alle vores kræfter på at slå katten af tønden, er der selvfølgelig varme drikke og hjemmebagt kage til alle.

Tilmelding er ikke nødvendigt og det er gratis at deltage.
Videnssalon - Forsvar i Vestsjælland

Videnssalon - Forsvar i Vestsjælland

Ikke medlem af en MVE museumsforening: 135 kr, Medlem af en af MVEs museumsforeninger: 95 kr, Pris for flere end 2 foredrag: 95 kr
Køb/bestil billet
Videnssalon om forsvar i jernalder og vikingetid i Vestsjælland ved arkæolog Martin Pavon. Salonen er er en del af 9 videnssaloner om Våben i Vestsjælland.

Hvor der er krig og trusler, vil der også være et forsvarssystem. Middelalderarkæolog Martin Pavon har arbejdet med borge og voldsteder på Vestsjælland gennem en årrække, og i dette oplæg skal vi blive klogere på trusselsbilledet ved at fokusere på forsvar. Kan vi føre nogle af vores borge, voldsteder eller bavnehøje tilbage til jernalder og vikingetid? Det gør en række undersøgelser os klogere på. Vi skal også kigge på organisationen bag - bavnerne skulle bemandes, brændet holdes tørt og man fik f.eks. bøder for at falde i søvn på sin bavnevagt eller for at tænde bålet uretmæssigt.

Det er nødvendigt at købe billet på forhånd.

Pris:
ikke medlem af en MVE museumsforening: 135 kr.
medlem af en MVE museumsforening: 95 kr.
ved køb af flere end 2 foredrag er prisen for de efterfølgende foredrag: 95 kr.

Kaffe og kage er inkluderet i billetprisen.

Videnssaloner 2025

Museum Vestsjælland præsenterer en række på 9 forskellige videnssaloner, der forholder sig til spørgsmål om våbenmagt, kamp, konflikt, forsvar, modstand og flugt fra forskellige sider, tider og steder. Kom med rundt i kampen og modstandens forskellige dunkle og fascinerende hjørner fra fortid til nutid, og bliv klogere på stenalderens hjortetaksøkser, jernalderens våbenfund, vikingetidens våbengrave, Trelleborgs funktion og middelalderens forsvarsværker. Hør om modstandskamp under 2. Verdenskrig og om, hvordan det er at flygte, og hvorfor man vælger at gå i krig.

Vi har inviteret forskellige eksperter, der deler ud af deres viden og i dialog med museumsinspektør Trine Borake undersøger forskellige afkroge af krig og konflikt. Salonerne skal gøre os klogere på denne dystre, men uundgåelige problematik, der desværre er aktuel både i fortid, i nutid og sikkert også i fremtiden.

De 9 saloner bidrager samlet med en indsigt i spændende steder, fortællinger og genstande, der knytter sig til krig og konflikt, forsvar og modstand med udgangspunkt i Vestsjælland.

Trine Borake giver en kort introduktion efterfulgt af et oplæg fra vores gæst, og vi slutter med en samtale med spørgsmål og diskussion.

Salonerne er arrangeret i forbindelse med forskningsprojektet Våben i Vestsjælland. Projektet er ledet af museumsinspektør, ph.d. og arkæolog Trine Louise Borake i samarbejde med Mads Dengsø Jessen, seniorforsker Nationalmuseet. Projektet har fået støtte fra Augustinus Fonden, Beckett Fonden, Knud Højgårds Fond, Åge og Louis Hansens Fond og Kulturministeriet.